Koolstofmonoxide, een stille moordenaar in huis!
Bij koud weer doen we van alles om er behaaglijk bij te zitten. Soms loopt dit verkeerd af. Nog elk jaar overlijden mensen door de combinatie van een slecht onderhouden gastoestel en onvoldoende ventilatie. Bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen ontstaat koolmonoxide (CO). Dit is een zeer giftig gas dat 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. CO-gas is een echte sluipmoordenaar; je ruikt of proeft het niet en je raakt snel bewusteloos. In deze folder leest u hoe u koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen.
Rookmelders en brandblussers
Een van de grote drama’s die regelmatig in het nieuws komen, is brand in een woonhuis. Gezinnen worden in hun slaap door rook overvallen. In veel gevallen had een fatale afloop voorkomen kunnen worden. In deze folder leest u hoe u zich met rookmelders en brandblussers kunt beschermen tegen brand.
Vluchten bij brand
Verstandig handelen bij een brand doet bijna niemand van nature. Wat doet u als er brand uitbreekt? Praat u daar wel eens over met uw gezinsleden of huisgenoten? Of denkt u dat het u nooit zal overkomen? Zelfs in de kleinste ruimtes die u door en door kent, raakt u bij rookontwikkeling uw oriëntatie kwijt. De brandweer moet er binnen acht minuten na een brandmelding zijn. Realiseert u zich dat u tot dat moment zelf zult moeten optreden. Dat gaat beter als u van tevoren een vluchtplan maakt, met afspraken over hoe u en uw huisgenoten bij brand kunnen vluchten. Het kan uw redding zijn. In deze folder leest u hoe u zo’n plan kunt maken.
Brandpreventie op vakantie
Veel Nederlanders trekken er ‘s zomers op uit met een eigen vakantieverblijf. Helaas gebeuren er regelmatig onderweg, op de camping of op het water ongelukjes omdat onvoldoende aandacht is besteed aan (brand)veiligheid. In deze folder leest u hoe u ook op vakantie zorgvuldig omgaat met gas en elektriciteit.
Op kamers en brandveiligheid
Als je op kamers gaat wonen, denk je niet meteen aan brand. Maar sta er toch even bij stil, want uit controles van de brandweer blijkt dat veel studentenhuizen niet brandveilig zijn. Vluchtwegen worden geblokkeerd door fietsen, meubels en vuilniszakken, of door afgesloten van kamers. En vaak is er met de elektrische bedrading geknoeid, waardoor kortsluiting en brand kunnen ontstaan. In deze folder lees je hoe je je voor weinig geld kunt beschermen tegen brand.