Ben jij…

  • woonachtig en/of werkend in Made
  • in goede conditie
  • 18 tot 45 jaar
  • sociaal betrokken

Lees dan vooral verder.

De vrijwillige brandweer staat 24/7 klaar voor de buurt, het dorp, de gemeenschap waarin we leven. Bij brand, bij ongevallen, bij het redden van mens en dier. Dat is waar je als brandweervrijwilliger voor staat. De gemeenschap mag altijd een beroep doen op jou en je collega’s in Brandweerteam Made. Om onze hulp ook in de toekomst te kunnen garanderen zijn we in Made op zoek naar versterking. Iets voor jou?

Werkzaamheden

De vrijwillige brandweer komt niet alleen bij brand in actie. Als de pieper afgaat, kan er van alles aan de hand zijn. Ook bij stormschade, assistentie aan ambulance of ernstige verkeersongevallen op de snelweg wordt de hulp van de brandweer ingeroepen. Wij zijn er voor het redden van mens en dier. Wij helpen de gemeenschap waar nodig. Uiteraard moeten we daarvoor goed geoefend zijn, we oefenen op dinsdagavond van 20:00 tot 22:00 op de kazerne of in de directe omgeving.

Onze vrijwilliger

Man of vrouw, jong of iets ouder en ongeacht welk beroep je uitoefent: de vrijwilliger is bovenal enthousiast over de brandweer en haar taken. Zelfs als je tot op heden nooit aan de brandweer hebt gedacht kan het iets voor je zijn, weten we uit ervaring. Uiteraard zijn er wel een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen om lid te kunnen worden van team Made.

  • Woont en/of werkt in Made of werkt in ploegendienst
  • Minimaal VMBO werk- en denkniveau
  • Goede gezondheid en conditie
  • 18 jaar of ouder

Natuurlijk hebben we ook wat zachte eisen. Uit ervaring is gebleken dat mensen die nuchter nadenken en stevig in de schoenen staan het beste renderen bij de brandweer. Uiteraard ben je sociaal, een teamplayer en praktisch ingesteld.

6 minuten

Vanaf het moment dat de pieper gaat moet je binnen 6 minuten in de brandweerwagen kunnen zitten. Dat is inclusief omkleden op de kazerne. Dat betekend dat je vanaf je woon of werkplek binnen 3 tot 5 minuten op de kazerne moet kunnen zijn. We zijn daarom op zoek naar mensen die in Made wonen en/of werken. Voldoe doe je aan beide is dat natuurlijk fantastisch. Woon je in Made maar werk je in ploegendiensten buiten Made dan is dat geen probleem. Je bent immers regelmatig doordeweeks overdag in Made. Met een team van 24 vrijwilligers willen we 24/7 een uitruk van 6 mensen garanderen.

Goede conditie

De brandweer werkt af en toe onder moeilijke omstandigheden. De inspanning die van je wordt gevraagd is soms groot. Hiervoor is een goede lichamelijke conditie van belang. Je aanstelling bij de vrijwillige brandweer begint daarom met een medische keuring en een conditietest. Voor wie voldoende beweegt is dit over het algemeen geen probleem. Gedurende je dienstverband blijf je periodiek getest worden.

Opleiding

Je wordt opgeleid tot volwaardig manschap. Er is geen verschil in opleiding tussen beroeps en de vrijwillige brandweer. De meeste mensen kiezen voor de avondopleiding maar andere vormen zijn mogelijk. De avondopleiding duurt ongeveer anderhalf jaar. Buiten de reguliere schoolvakanties kom je één avond per week van 19:00 tot 22:00 uur samen met je klasgenoten om het brandweervak eigen te worden. Een beetje theorie en veel praktijk: Levensreddend handelen, brandbestrijding, technische hulpverlening en ongeval gevaarlijke stoffen. Ieder onderdeel wordt afgesloten met een examen. De kosten voor de opleiding worden door de brandweer betaald.

Na de basisopleiding ben je volwaardig lid van brandweerteam Made. Afhankelijk van wat nodig is kan je vervolgens verder opgeleid worden tot bijvoorbeeld chauffeur of in één van de specialismen van ons korps zoals brandweerboot, oppervlakteredding of verkenner gevaarlijke stoffen.

Tijdsinvestering

De brandweer kost (de nodige) tijd. Je kunt 24 uur per dag en 7 dagen in de week opgeroepen worden. Er wordt van je verwacht dat je zoveel als mogelijk opkomt bij een alarm. Soms gebeurt er weken niets en soms ruk je één of twee keer per week uit. Elke week wordt er op dinsdagavond geoefend en tijdens de opleiding komt daar een aantal uur per week bij aan opleiding en studie. Bij voorkeur ben je ook tijdens je werk oproepbaar. Overleg dit goed met je werkgever. Mocht je werkgever vragen hebben over je stap naar de brandweer, dan kan hij of zij altijd bij ons terecht.

Wat heeft de brandweer jou te bieden?

De opleiding en de taken van beroepsbrandweer en de vrijwilligers zijn hetzelfde. Het is vanzelfsprekend dat de vrijwilligers daarom een passende vergoeding ontvangen. Vergaderingen, oefeningen, studie en de uitrukken worden per uur betaald. Daarnaast is er nog een vaste jaarvergoeding. Onze organisatie kent goede verzekeringsvoorwaarden en je werkt met modern materiaal. Je gaat aan de slag in een hecht team en bent na een tijdje heel wat onvergetelijke ervaringen rijker!

Interesse?

Lijkt het je wat om onze nieuwe collega te worden? Neem dan contact op met John Godschalk via 06-57626273 of john.godschalk@brandweermwb.nl