Niet iedereen weet wat een vrijwilligerskorps zoals team Made allemaal doet. Onze hoofdtaak is het hulp verlenen wanneer mensen of dieren dit nodig hebben. Daarnaast moeten we goed getraind blijven om dit te kunnen doen, daarom oefenen we iedere dinsdagavond. Ook worden we regelmatig gevraagd om bij een evenement te zijn, bijvoorbeeld: Made’s Powerweekend, hier zijn we voor de veiligheid op de baan. Ook voor Bruisend Made, koningsdag, de intocht van Sinterklaas, de havendagen of open dagen worden we regelmatig gevraagd.

Maar het uitrukken blijft het belangrijkste onderdeel van de brandweer, we kunnen verschillende soorten meldingen krijgen. Als je verder leest op deze pagina kan je zien voor welke soorten incidenten wij gealarmeerd kunnen worden.

Soorten incidenten

Gebouwbrand

Brandbestrijding is de bekendste taak van de brandweer, binnenbranden zijn branden in gebouwen, dit kunnen boerderijen zijn zoals op de foto, maar ook woningen, winkels, restaurants, schuren, loodsen etc. Op de foto ziet U een boerenschuur in brand aan de Witteweg in Made op 2 juni 2013. Bij deze brand raakte niemand gewond, wel brandde de schuur volledig uit.

Voertuigbrand

Voertuigbranden kunnen heel variërend zijn, het kan bijvoorbeeld een scooter, scootmobiel, auto, vrachtwagen of landbouwvoertuig zijn. Bij de laatste twee word er ook altijd een schuimblusvoertuig gealarmeerd. Op de foto ziet U een voertuigbrand aan de Tuinbouwweg in Made op 16 oktober 2017, in dit busje lag een grote hoeveelheid brandstof en een gasfles opgeslagen, dit maakte het een spannende uitdaging.

Buitenbrand

Een buitenbrand is een brand in de buitenlucht, een melding voor een buitenbrand kan heel variërend zijn. Namelijk alles wat brandbaar is en in de buitenlucht staat valt onder buitenbranden. Afvalbranden, bermbranden, bosbranden en containerbranden zijn een aantal voorbeelden hiervan. Op de foto zie je een buitenbrand aan de Geraniumstraat in Made op 28 maart 2014, dit was een korte, maar zeer heftige buitenbrand.

Assistentie ambulance

Soms is het niet mogelijk voor het ambulancepersoneel om het slachtoffer zelfstandig te helpen, in dit geval worden wij gealarmeerd om te assisteren, dit kan zijn om te tillen, iemand te bevrijden of naar beneden te halen van een bovenverdieping. Hier onder een voorbeeld van zo’n uitruk, dit was op 5 februari 2011 aan de Plataanstraat in Made.

Persoon te water

Omdat wij een oppervlaktereddingsteam hebben worden wij bijna altijd gealarmeerd wanneer er een persoon te water raakt in de regio. Als het in ons eigen verzorgingsgebied is dan zal onze tankautospuit en het OR-team gealarmeerd worden. Op de foto ziet U een incident waarbij een persoon te water geraakt is, dit was op 11 februari 2017 in het natuurpark aan de Godfriedschalckenstraat in Made.

Brandgerucht

Wanneer iemand het vermoede heeft dat er ergens brand is, dan kan hij/zij het alarmnummer bellen en een brandgerucht melden, wij komen dan met gepaste spoed naar de locatie van de vermoedelijke brand, en controleren of er ook daadwerkelijk brand is. Op de foto ziet U een brandgerucht aan de Abtslaan in Terheijden op 5 november 2008, hier zijn wij met onze tankautospuit ter plaatse geweest, hier bleek ook echt brand in de woning te zijn.

Wateroverlast

Bij hevige regenval of gesprongen waterleidingen kan er wateroverlast ontstaan, wij kunnen in dit geval gealarmeerd worden om woningen of straten leeg te pompen, jaarlijks komen we wel een aantal keer voor zo’n klus te staan, net als op 30 juli 2005, toen stond de Prinsenpolderstraat in Made volledig onder water, hierboven een foto van deze uitruk.

Dienstverlening BRW

Dienstverlening BRW, incidenten waarbij direct gevaar is, of niet zonder de brandweer opgelost kan worden, valt in principe onder dienstverlening. Wanneer er dienstverlening in het pagerbericht staat, gaat het vaak om het helpen van mensen in problemen. Iemand vast in een klimrek, een boom of een smeerput, het kan werkelijk van alles zijn. Hier onder een foto van een incident waarbij een kind vast zat in een boom, wij hebben hem hier uit geholpen. Dit gebeurde op 28 oktober 2015.

Verkeersongeval

Verkeersongevallen gebeuren regelmatig, soms zo ernstig dat de brandweer er aan te pas moet komen, dit is als personen bekneld zijn komen te zitten in hun auto. Op onze tankautospuit zit hydraulisch gereedschap waarmee wij kunnen knippen, spreiden of tillen waardoor we personen uit hun benarde situatie kunnen bevrijden.

Gaslek

Wij worden gealarmeerd als er een gaslek ontstaat die zo heftig is dat het gevaar voor de omgeving kan opleveren. Wij schermen dit dan af met een waterscherm of proberen het lek snel te dichten, daarna moeten we wachten tot er een bedrijf komt die het lek vakkundig komt dichten. Op de foto zie je een aantal leden van brandweerteam Made te werk bij een gaslek in een woning aan de Mezenhof in Made op 27 mei 2016.

Stormschade

Omgewaaide bomen is de meest voorkomende stormschade, maar ook dakdelen, hekken of andere dingen kunnen door de wind zodanig verplaatst worden dat het gevaarlijke situatie oplevert voor de omgeving. Wij gaan er dan op af om het probleem op te lossen. Op de foto is een omgewaaide boom te zien die over de crullaan in Made lag op 23 april 2016.

Dier in problemen

De hoofdtaak van de brandweer is niet alleen het redden van mensen, ook van dieren. Denk aan dieren te water, dieren op hoogte of dieren die ergens in of tussen bekneld zitten, het komt ook regelmatig voor dat een varken of koe in een gierput valt. Wij rukken dat met een gespecialiseerd team uit. Op de foto ziet U een aantal koeien op het spoor aan de Dahliastraat in Made, deze koeien wilde niet zelfstandig van het spoor af, dit gebeurde op 16 september 2015.

Meting

Metingen komen regelmatig voor. Dit kan zijn bij grote branden, waar ons VEB-team dan op af gaat, of kleine metingen bij verdachte situaties. Een veel voorkomend voorbeeld is een CO-meting. Op de foto ziet U een incident waarbij vermoedelijk CO vrijgekomen was. Dit gebeurde op 28 december 2012 aan de Wagenstraat in Wagenberg.

Scheepsbrand

Voor vrijwel alle scheepsbranden in de buurt worden wij gealarmeerd, dit komt natuurlijk door onze blusboot, we krijgen voor scheepsbranden dan ook speciale trainingen. Op de foto ziet U een scheepsbrand aan de Theo van Delftstraat in Raamsdonksveer op 15 augustus 2017, wij waren hier om de lokale brandweer uit Raamsdonksveer te assisteren met het blussen.

Automatisch Brandalarm

Door aanpassingen en nieuwe regelingen in het meldsysteem van veel verzorgingsinstellingen, hotels en andere openbare gebouwen worden we tegenwoordig veel minder gealarmeerd voor een automatische melding dan vroeger. Dat is maar goed ook, want in de meeste gevallen stonden we voor niets op de stoep. Heel af en toe rukken we nog uit voor een automatische melding, waarvan alsnog bijna alles loos alarm is. Hieronder een foto van een automatische melding bij De Korenbeurs in Made op 30 maart 2011.