Made en Drimmelen

Het belangrijkste onderdeel van ons verzorgingsgebied zijn de dorpen Made en Drimmelen, een gedeelte van Wagenberg en een klein gedeelte van Hooge Zwaluwe. De polders hier tussen horen daar ook bij, later meer daar over. In totaal telt ons verzorgingsgebied ongeveer 16.000 inwoners. Bij middel, of grote incidenten werken wij samen met de korpsen Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Terheijden, Den Hout, Oosterhout, Lage Zwaluwe of Dorst.

De Wijngaerd

Stichting de Wijngaerd is een zorgcentrum in de gemeente Drimmelen. Het centrum is er voor ouderen in de gemeente en in de omliggende regio, die zorg- en/of dienstverlening nodig hebben. Het zorgcentrum beschikt over 48 verpleeghuisplaatsen en 24 verzorgingshuisplaatsen met een apart gedeelte voor beschermd wonen. Tevens levert de Wijngaerd zorg- en dienstverlening aan de bewoners van 87 aanleunwoningen in de Fresia-, Jasmijn- en Prinsenpolderflat, en daarnaast aan de cliënten in de koopwoningen van Residentie Wijnstaete. In het verleden stonden we iedere maand aantal keer op de stoep bij de Wijngaerd naar aanleiding van een automatisch brandalarm, dit was vaak loos alarm. Toch zijn we altijd zeer goed voorbereid op een serieus incident bij het zorgcentrum, wanneer er daadwerkelijk brand uitbreekt moeten we wel weten wat te doen en hoe te werk te gaan.

Polders

Rond Made ligt een heel groot poldergebied, op deze vaak smalle blubberige wegen word hard gereden, zo hier en daar gebeuren daardoor wel eens ongelukken. Tevens rijden er veel landbouwvoertuigen waarbij enige kennis handig is wanneer we uitrukken voor een brand of ongeluk, want bij een landbouwvoertuig moet je anders te werk gaan dan bij een personenauto.

Boerderijen

In de poldergebieden rondom Made staan veel boerderijen, veel hiervan zijn vee houdende bedrijven. Deze bedrijven beschikken over stallen met daarin mestputten, uit deze mestputten kunnen zeer gevaarlijke stoffen vrijkomen, naast het vrijkomen van deze stoffen kunnen er ook dieren doorheen zakken, wij worden dan gealarmeerd om ze te bevrijden.

De A59

Langs Made ligt de autoweg A59, regelmatig worden wij gealarmeerd voor een incident op deze autoweg. Hieronder vier foto’s van incidenten uit het verleden. Voor een incident op de autoweg worden altijd twee korpsen gealarmeerd, dit om te garanderen dat er altijd een tankautospuit de bestemming van het incident zal bereiken. De A59 behoord tot een van de gevaarlijkste wegen van Nederland. Sinds 2023 rukken wij enkel nog uit op de A59 tussen Made en Terheijden.

De Brieltjenspolder

De Brieltjenspolder is een bedrijventerrein in Made, dit is een gebied om rekening mee te houden. In de Brieltjenspolder zitten veel kantoorpanden, bedrijfspanden en loodsen. Er worden veel verschillende soorten werkzaamheden verricht, we oefenen regelmatig in de Brieltjenspolder om voorbereid te blijven op een incident. Hieronder een aantal foto’s van incidenten in de Brieltjenspolder. Sinds 2023 rukken we helaas niet meer uit in dit gebied. Den Hout en Oosterhout rijden op de Brieltjenspolder. Bij middelincidenten blijven wij de tweede tankautospuit.

De Biesbosch

Omdat wij beschikken over een brandweervaartuig behoort een zeer groot gedeelte van de Biesbosch tot ons verzorgingsgebied. Vooral in de zomerperiode is de kans op een incident groot, omdat het dan heel druk is op het water en in het natuurgebied. Wanneer wij uitrukken naar de Biesbosch gaat het vaak om een bootbrand, persoon te water of dier in problemen. Wekelijks gaan wij het water op om te oefenen in het gebied.

Jachthaven Drimmelen

In de zomer is Drimmelen een trekpleister voor toeristen. In de jachthaven liggen veel plezierjachten, de kans dat wij gealarmeerd worden voor een bootbrand is dus zeker niet ondenkbaar.  Wanneer er brand ontstaat op een boot in de jachthaven word onze tankautospuit gealarmeerd voor bestrijding vanaf de wal, en onze blusboot voor bestrijding vanaf het water. Ook haventjes in Lage Zwaluwe, Werkendam en Geertruidenberg behoren tot ons verzorgingsgebied, alleen dan zal de lokale tankautospuit worden gealarmeerd in plaats van die van ons. Sinds 2023 rukt brandweerpost Oosterhout tijdens kantooruren uit naar het dorp Drimmelen.