Geschiedenis2018-06-13T11:15:50+00:00

De geschiedenis van de brandweer
Heel vroeger was er geen brandweer. Als er brand was, moest iedereen zelf maar zien dat hij op tijd vluchtte. Om de brand te blussen, mocht je blij zijn met de hulp van je buren. Toen de steden en dorpen groter werden, zagen de mensen in dat het belangrijk was het bestrijden van brand beter te organiseren. Anders zou er zo een heel dorp kunnen afbranden. Er waren toen ook nog veel houten huizen. Er kwamen wakers en andere mensen die als er brand was te hulp konden komen.

Emmertjes
Er bestond ook nog niet veel materiaal om brand te bestrijden. Hoewel in de oude Griekse tijd al een soort pomp was uitgevonden, was dat idee verloren gegaan. Men bluste daarna weer met emmertjes die van leer waren gemaakt. Die moesten dan gevuld worden in een sloot of put. En dan door rijen mensen aan elkaar doorgegeven worden om op het vuur te gooien, ondanks deze manier van blussen was wanneer het vuur gedoofd was alsnog vaak de helft van het dorp/stad verwoest.

De brandweerslang
In 1637 vond Jan den Heijden samen met zijn broer de brandslang uit. Hij was 35 jaar toen hij dit uitvond. Dat was een groot succes. Ze legde dan een slang in een rivier of een sloot en, dan pomte een pomp het water uit de rivier of sloot. Het voordeel van deze uitvinding was dat het veel sneller ging en minder steden werden verwoest. (De brandweer gebruikt deze methode nu nog steeds).

Made
Beelden of krantenartikelen van de Madese brandweer in actie met emmertjes hebben we niet. Maar we gaan wel terug tot het jaar 1969. Hier onder vind u verschillende incidenten in Made met grote impact, ook staat er een link naar alle overige krantenknipsels uit het verleden.

Meubelfabriek Exzoma weer door brand getroffen

By |01/09/1979|Categories: Algemeen, Geschiedenis, Nieuws|

Meubelfabriek Exzoma weer door brand getroffen MADE - Meubelfabriek Exzoma NV aan de Kastanjelaan in Made is gistermorgen andermaal door brand getroffen. Na een brand eind juli dit jaar, brandden gisteren [...]

Nachtelijke brand in bejaardencentrum te Made snel bedwongen

By |02/05/1973|Categories: Algemeen, Geschiedenis|

(Van een onzer verslaggevers) MADE – Vannacht heeft een korte maar felle brand gewoed in de centrale hal van het bejaardencentrum De Wijngaard in Made, de brand ging gepaard met [...]

Ga naar de bovenkant