GEERTRUIDENBERG – Bij de Amercentrale in Geertruidenberg zijn woensdagmiddag bij een explosie vier biomassasilo’s beschadigd geraakt. Na de ontploffing brak een grote brand uit. Het sein brand meester werd om tien voor half acht gegeven. Niemand raakte gewond. Het nablussen gaat nog enkele uren duren.

Rond kwart voor één ontplofte een transportband die biomassa naar de silo’s brengt. Hoe dat kon gebeuren is nog niet bekend. Alle medewerkers van Essent bleven ongedeerd. Er werd ook niemand vermist. De brand die volgde ging gepaard met zwarte rookwolken. Die trokken richting het poldergebied tussen Geertruidenberg en Drimmelen.

Geen problemen elektriciteitsvoorziening
Volgens een woordvoerder van Essent is de stroomproductie voor Nederland niet in gevaar en draait de centrale gewoon door.

Ruim dertig brandweerwagens zijn ter plaatse en een blusboot is opgeroepen voor extra watervoorziening. De hulpdiensten gaan de silo’s echter niet binnen omdat er sprake zou zijn van instortingsgevaar. “Het is een hele lastige klus, want de constructie is instabiel”, aldus politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer. Er wordt daarom een hoogwerker ingezet. Er zijn circa 100 brandweermensen in touw.

Bluswater opgevangen
Vanuit een helikopter werden warmtebeelden gemaakt voor de brandweer. Volgens de Veiligheidsregio Midden en West-Brabant zijn er geen gevaarlijke stoffen gemeten. Op verzoek van Rijkswaterstaat en het waterschap is Essent rond zes uur begonnen om het terrein af te dammen en het bluswater op te vangen. Hierdoor moet milieuschade worden voorkomen.

‘Enorme knal’
Henk van Oosterwijk uit Oosterhout zag de ontploffing op een paar honderd meter afstand gebeuren. “Mijn vrouw en ik kwamen met ons plezierjachtje vanuit de Amer en draaiden de Spijkerboor op richting Hank. Ineens hoorden we een grote knal. Ik schrok me rot en draaide meteen om. Ik zag een hoop materiaal de lucht in schieten. Geen vuur of vlammen, alleen maar heel veel donkergrijze rook.”

Hij verwachtte nog een knal. “Ik dacht: het hele zooitje gaat straks de lucht in. Maar na die ene knal bleef het rustig.”

Eerder problemen met silo biomassa
Het is niet het eerste incident met silo’s bij de Amercentrale. In juni woedde korte tijd brand in een ondergrondse silo. De oorzaak was toen broei in biomassa, een plantaardig of dierlijk materiaal, zoals gft-afval, mest en hout, dat als brandstof kan worden gebruikt in plaats van fossiele brandstoffen zoals kolen en olie.

De Amercentrale draait voor een deel op de ‘groene’ biomassa en voor een deel op kolen.

Klik hier voor het nieuwsartikel van BN De Stem.

Uitruknummer: 52
Pagerbericht: onbekend

Foto’s: Brandweerteam Made.
Tekst: BN De Stem.